Johdanto

Tekstiin muutoksia.

Wittgensteinin ”perusajatuksen” (4.0312) tulkinta a la Kurt Gödelin tulokset vuosimallia 1931 on esitykseni ydin. Jo ensilukemalla se, että . . ”.. mikään ei voi edustaa tosiseikkojen logiikkaa” pisti silmään! Gödelin ”epätäydellisyysteoreematko” ?
Kesti kuitenkin aikansa, ennen kuin ymmärsin ”kuvateorian” korrespondenssiteoreettisen yhteyden, ja sen miten ”kuvateorian” taustalla oleva ”tosiseikkojen logiikka” johtaa, eikä ihme, kun vertailukohta on ”gödeliläinen”, kommervenkkisella tavalla! ”perusajatuksen” tulkintaan.

”Kuvateoria”* perustuu siis ”totuuden” korrespondenssiteoriaan, ja ”sen”* klassiseen logiikkaan nojaava analyysi on myös Wittgensteinin esityksen keskiössä niiltä osin kuin ”Loogis-filosofinen tutkielma” pyrkii vastaamaan esipuheessa esitettyyn kysymykseen / ”.. pyrkimykseen vetää raja.. ajatusten ilmaisemiselle.. kielessä” : ”Todellisuuden kuvien” ilmaisemiseen ”kielessä”. (1.13, 2.141, 3, 3.12, 3.14, 4, 4.01, 4.06, 4.112, 4.114)

Wittgenstein ei kuitenkaan nähnyt analyysinsa todistusteoreettista ”puolta” , vaikka ”lopputuloksen” (4.0312 , 4.128 , 6.4321) ollessa niin kuin pitää, tämänkin ”osion” on oltava mukana. Se, mikä häneltä meni ohi, on että itse asiassa korrespondenssiteoria asettaa itse! ”todistamistaan” koskevan vaatimuksen tai kysymyksen so. ”sen”, mitä kutsun ”todistusteoreettiseksi peruskysymykseksi”.
————————-
Kun esitykseni* on m y ö s , uskoakseni ymmärrettävästi, ”kommervenkkinen” , omintakeisine ”tyyleineen”, niin siitä* tässä vain ”alkupalat”, ja mikäli (mahdollinen) lukija vakuuttuu, että . . ”kaverillahan saattaa olla ”asiaakin””, lähetän pyynnöstä koko ”paketin”.

Ota yhteyttä  –  wittgensteinintikkaat@gmail.com

Linkki alkupaloihin: