Korrespondenssiteorian ”logiikan” kysymyksiä

Mahdollista jatkoa ”Tosiseikkojen logiikalle” ?

     1 .   Korrespondenssiteorian  ”logiikka ” ?     2 .   ”Kuvateoria” perustuu korrespondenssiteorian ”logiikkaan” ?     3 .   ”Kuvateorian” / korrespondenssiteorian ”logiikan” johtopäätös on Wittgensteinin ”perusajatus” ( 4.0312 , 4.128 , 6.4321)  a la Kurt Gödel  ja Alain Turing  ?

1 .   Korrespondenssiteorian ”logiikka” ?

     Oletetaan, että korrespondenssiteoria on pätevä. Ja siinä muodossa kuin Wittgenstein totuusteorian esittää (2.21 , 2.221 , 2.222 , 2.223 , 4.031) .  Jos / kun siis  ”.. lause esittää sen ja sen asiaintilan” (2.221 + 4.031)  –  ”.. lauseen esittämän sen ja sen asiaintilan” paikalle voi laittaa esimerkiksi lauseen ”Suomi on tasavalta”  –  ja kysytään sitten sitä, että  ”.. se ja se asiaintila pitää tai ei pidä yhtä todellisuuden kanssa” (2.221 , 2.222 , 4.031) , n i i n ! herää kysymys, M I T E N  ”yhtäpitävyyden” / ”vastaavuuden” tai ”yhtäpitävyyden puutteen” / ”vastaamattomuuden”  v o i  näyttää  toteeen  ”todellisuuden” kanssa ?  M I T E N  ! ylipäätään vertaaminen ”todellisuuden” kanssa  o n  mahdollista ?

”.. Klassisen korrespondenssiteorian mukaan väittämä on tosi, jos ja vain jos väittämän ja asiaintilan välillä on vastaavuus eli korrespondenssi. Siten väite ”Ulkona sataa” on korrespondenssiteorian mukaan tosi, jos ulkona sataa. Teorian vaikeutena on sen perusteleminen, että uskomus vastaa tosiasiaa. Miten voidaan puhua siitä miten asiat todellisuudessa ovat jos uskomusta ei voida verrata todellisuuteen? Toisin sanoen korrespondenssiteoria vaatisi täydennystä esimerkiksi teorioilla vastaavuuden luonteesta ja totuuden tuntomerkeistä. ..” (Tieteen termipankki  01. 05. 2018 : Filosofia : korrespondenssiteoria , alleviivaus minun. )

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s